Як побороти хропіння? Аюрведическая профілактика хропіння

Як побороти хропіння? Аюрведическая профілактика хропіння
02/07/2021 Тема: Аюрведа
Сьогодні, продовжуємо розглядати найактуальніші теми здоров'я людини з позицій аюрведи. Поговоримо про делікатної проблеми і у чоловіків, і у жінок, поговоримо про хропіння.
Сучасна статистика говорить про те, що приблизно 25-30% людей хропуть уві сні. Це заважає спати і жити нормально, причому, страждає не тільки той, хто хропе, але і оточуючі його люди. Сам же «порушник тиші» серйозно ризикує своїм здоров'ям, оскільки наслідки хропіння можуть бути досить серйозними. Виникає закономірне питання: чому ми хропимо і як позбутися від цієї недуги, і чи існує профілактика хропіння? На фізичному рівні хропіння – це свідчення того, що вдихуване повітря потрапляє в організм з деякими труднощами, така своєрідна «інспіраторна задишка». Механізм виникнення хропіння під час сну - розслаблення язичка піднебіння, а також тканин глотки і гортані, які починають вібрувати, коли через них проходить вдихуване повітря.
Сучасна медицина розглядають хропіння уві сні як синдром обструктивного апное, тобто стан короткочасної зупинки дихання. Таке порушення призводить до гострого і хронічного кисневого голодування фізіології людини, особливо мозку, а також здатне привести до розвитку такої важкої патології як інсульт та інфаркт, особливо уві сні.
 
Перш ніж дізнатися, як вилікувати хропіння, необхідно зрозуміти причини його виникнення. Сучасна медицина виділяє такі основні причини виникнення хропіння: великий розмір мови фізіологічної або патологічної етіології, захворювання гортані і носа, набряк і провисання м'якого неба, куріння, зловживання алкоголю, ожиріння, старший період життя (похилий вік). Окремо з причинних факторів варто виділити викривлення носової перегородки, формування новоутворень доброякісного або злоякісного характеру, які також можуть спровокувати хропіння.
 
З позиції аюрведи, хропіння – це класичний дисбаланс капха-доши. Згадаймо, що капха-доша відповідає за структуру нашої фізіології і її головний будинок – все, що вище діафрагми. Придаткові пазухи носа, ротоглотка, бронхи і легені – найважливіші місця локалізації капха-доши. Також важливо згадати, що у капхи є специфічне якість затримувати рідину в тканинах. В аюрведі хропіння розглядається як Urdwajatrugata Vikara (Удварджатругата Викара, або «хвороба вище ключиці»). Про це згадує і Чарака і Сушрута, і Вагбхата. Також в різних класичних текстах аюрведи описані найбільш ефективні методи лікування хропіння, такі як Насья (введення ліків через ніс) і Гандуш (утримання і полоскання ротової порожнини маслом).
 
Згідно аюрведе, ніс - це місце вхід прани (життєвої енергії) у наше тіло. Назальне введення ліків легко доставляє ліки в усі структури, розташовані вище ключиці, в т. ч. і в мозок. Цей метод лікування спрямований на виведення накопичених для видалення надлишків дош, що скупчилися в області носа, горла, шиї і голови. Субдоши вати: Прана-вата і Удана-вата, розташовані в Урдхваджатругате (тобто над ключицею), відповідають за всю розумову діяльність, включаючи пам'ять, мислення, аналіз, концентрацію, справедливість, чхання і т. д. Тут же розташовані дві субдоши капхи: Тарпака-капха і Бодхака-капха, що управляють емоціями, пам'яттю, переживанням щастя, натхнення і умиротворення, а також сприйняття смаку. Насья і Гандуш будуть безпосередньо впливати на ці субдоши вати і капхи, давати їм правильний напрям, підтримувати баланс структури, щоб вони могли збалансовано виконувати свої належні функції.
 
Насья і Гандуш є ефективними і короткостроковими процедурами, а також, що важливо, доступними. Ліки, що вводяться через носові проходи, впливають на баланс субдош і чистоту тканин. Використовуються тільки натуральні лікувальні олії для очищення і детоксикації ротової порожнини і носових шляхів відповідно. Вони не тільки лікують ротову порожнину і носові шляхи, але також лікують і запобігають багато інші проблеми зі здоров'ям, особливо розташованих вище ключиці, включаючи проблеми щитовидної залози.
Одне з кращих масел для Насьи - Ану тайла. Воно має здатність балансувати всі три доші при захворюваннях, розташованих вище ключиці: голови, носа, очей, шиї, щитоподібної залози, а також верхніх дихальних шляхів. Усуває запалення, набряк, слиз, сухість. Покращує мозковий кровообіг, функціонування центральної нервової системи, балансує роботу всіх органів почуттів, особливо нюху, зору, слуху і смаку, зміцнює пам'ять, сон, підтримує адекватність емоцій. Також регулярне вживання Ану тайла для Насьи зміцнює м'язи шиї, плечей і грудей. Різні класичні тексти Аюрведи описують різні методи, використання, тривалість, показання та протипоказання Насьи і Гандуша. Для Гандуша найчастіше рекомендується кунжутне масло. Ці дві процедури в основному використовуються для запобігання сухості в роті і в носі, що є одним з найкращих основних методів лікування хропіння.
 
Хропіння часто вважають простий неприємністю, але він може викликати неприємні денні симптоми, такі як надмірна сонливість, ранкові головні болі, утруднення концентрації уваги, дратівливість і депресія. У більшості випадків хропіння може бути викликаний рядом причин, які збільшують капха-дошу: надмірно виражений в їжі солодкий, кислий і солоний смаки, холодна їжа і напої, важка жирна і липка їжа, надмірний сон, недолік вправ, малорухливий спосіб життя, куріння. Часто супутні дисбаланси капха-доші, такі як поліноз, алергічний риніт, поліпи, гайморит, тонзиліт, ожиріння, цукровий діабет, підвищений рівень холестерину в крові та ін. Аюрведа, рекомендуючи зміни в способі життя, такі як достатні вправи, контроль ваги, відмова від куріння, відмова від алкоголю перед сном, може зменшити і навіть усунути хропіння. Більшість людей, які хропуть, не помічають свого хропіння і дізнаються про нього з спостережень інших.
 
Насья або Nasya karma (терапія через ніс) – одна з п'яти основних технологій панчакармы спрямована на виведення накопичилася дош і амы через ніс, для чого застосовується введення масел, соків трав, порошків і спеціальних препаратів в ніздрі. Введення медичних масел в ніс називається Маршу/Пратимарша насья (Marsha/Pratimarsha nasya). Різниця між ними в дозі: в Пратимарше 1-2 краплі, повільна за дії, а в Марші 6-8 крапель, найшвидша за дією. У Марші є обмеження у віці (до 6 років, з обережністю до 12 років), вона може давати ускладнення.
 
Техніка проведення: голову сильно закидайте назад (краще лежачи), краплі повинні потрапляти в носові ходи. Краплі потрапляють в рот потрібно спльовувати. Починати капати від 4 крапель – «делікатним» людям, 6 крапель – «сильним» людям. Якщо багато капхи – 8-10 крапель. Це легкі дози. Вони не дають ускладнень. Довгостроково, з часом можна кожного разу збільшувати дозу на 2 краплі, максимум до 32 крапель. Крім Ану тайла для Насьи використовують і інші масла: Шанбинду тайла, Дханвантарі тайла, Брами тайла, Яштимадху тайла, Джйотишмати тайла. Після Насьи необхідно провести Гандуш. Полоскати ротову порожнину кунжутним маслом 2-4 рази по 3-5 хвилин, сплюнути, а потім утримувати масло в роті також 2-4 рази в день по 3-5 хвилин. Ці процедури краще використовувати за призначенням і під контролем аюрведічеського лікаря.
 
Цікаво знати і про інших домашні засоби від хропіння:
• сольовий розчин зменшує запалення всередині носа і зупиняє хропіння;
• олію м'яти перцевої, її протизапальні властивості зменшують запалення і набряк слизових оболонок ніздрів;
• аюрведичне дхі;
• шавлія;
• чай з листя кропиви, імбиру і м'яти;
• ефірною олією чебрецю та евкаліпта;
• Часник, цибулю, хрін.
 
Для боротьби з цією проблемою добре використовувати такі аюрведичні технології і техніки як Пранаяма і Марматерапия. Пранаяяма спрямована на баланс управління праною з допомогою спеціальних дихальних вправ. Марма-терапія спрямована на енергетичний баланс в каналах циркуляції, органах і системах органів людини. Марма – це область концентрації життєвої енергії (прани).
 
Звичайно, ця інформація не може охопити всі аспекти усунення хропіння. І, тим більше, не може замінити знання і рекомендації лікаря аюрведи. Звертайтеся до фахівців!
Бажаю всім здоров'я! Будь ласка, поділіться цією важливою інформацією зі своїми друзями і близькими! Слідкуйте за подальшими публікаціями!
 
Ваш аюрведичний лікар Авраменко Юрій Михайлович
Особиста консультація або онлайн