Methi Dana Шамбала насіння, Пажитник, Фенугрек виробництво Індія 100грамм.
Methi Dana Шамбала (пажитник, квасолева трава, фенугрек)
Складно сказати, чи росте це непоказне рослина в містичній країні в горах Тибету, але на наших присадибних ділянках воно відчуває себе дуже комфортно. Пажитник Сінний, огіркова трава або фенугрек назви одного і того ж однорічної рослини Trigonella foenum-graecum. У їжу вживають дрібні ароматні листя і боби. Аромат і смак прянощі розкривається в процесі приготування. Боби перед використанням прогрівають на сковорідці. Потрібно бути уважним, так як легко упустити момент, коли пряність прогрілася досить і не пригоріла. При перегріванні боби набувають гіркуватий присмак. Щоб уникнути появи гіркоти, боби замочують на 6-12 годин, промивають і сушать. Так шамбала втрачає свою гіркоту. Шамбала є найбагатшим джерелом рослинного білка, за що її дуже цінують вегетаріанці. Мелені боби, додані в соус, грають роль натурального і корисного загусника. Листя Шамбали прикрасять своїм зовнішнім виглядом і ароматом будь-яке овочеве блюдо.
Користь для тіла і духу. Шамбала в східній медицині застосовувалася для лікування безпліддя у жінок і імпотенції у чоловіків. При імпотенції як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб 1 ст.л. подрібненого насіння приймають щодня в чашці гарячого молока. Також корисні пророслі зерна Шамбали. Настій з насіння знімає напади гастриту. Якщо пити такий настій постійно, можна позбутися від набряків і «мішків» під очима. Шамбалу не можна вживати вагітним жінкам, а ось молодим матусям навпаки – вона стимулює приплив молока. Шамбала знижує рівень холестерину. Чай з листя пажитника очищає шлунок, нирки, кишечник і є чудовим тоніком для нервової системи і травлення. Настій з насіння обволікає стінки внутрішніх органів захисним слизом, що дуже корисно при хворобах шлунка і дванадцятипалої кишки. Паста з меленого насіння очищає шкіру при бородавках, виразках і ранах, що важко загоюються. Ця пряність живить плазму, кров, кістковий мозок і нервові клітини. Шамбала є одним з кращих домашніх засобів при простудних і легеневих захворюваннях. Рекомендується 2 ч. л. насіння поварити в 200 г води 10-15 хв.На повільному вогні. Приймати 3-4 рази на день з медом. При сухому кашлі дуже допомагає молочний відвар.
Збільшує Вату і трохи Піта-дошу.
Протипоказання: рекомендується скоротити кількість вживання Шамбали вагітним жінкам і матусям, які годують груддю.
Цікаво. Шамбала давно відома на всіх континентах світу. У Греції, наприклад, шамбалу довгий час використовували для лікування тварин. Було помічено, що хворі тварини їли листя Шамбали навіть тоді, коли відмовлялися від будь-якої іншої їжі. Здоров'я тварин, які вживали цю рослину, швидко відновлювалося. Господарі домашньої худоби стали додавати в сіно сушену шамбалу для профілактики багатьох захворювань. Незабаром і людина розкрила численні лікувальні властивості непоказного пажитника сінного.
Дуже смачно. Печена картопля з пряною пастою. 8-10 картоплин спекти в духовці. 200 г сметани змішати з сіллю, чорним перцем, 2 ч.л. меленої Шамбали, 2 ст. л. посіченої зелені петрушки і кропу. Розтерти цю масу до утворення однорідної пасти. Подавати до гарячої картоплі.
Матеріали з книги " спеції. Подорож до Королівства смаку " Навроцька Т. В. Одеса 2011 80 сторінок